Kauden toinen harjoitusleiri Afrikan auringon alla

Kauden toisen harjoitusleirin kilometrit juostiin Etelä-Afrikassa, Potchefstroomin opiskelijakaupungin maastoissa ja kentillä. Jouluviikko oli harjoitusten suhteen kevyt ja reissuun lähdettiin hyvin palautuneena Tuomo Salosen ja Karin Storbackan kanssa välipäivien jälkeen. Lennot menivät hyvin ja saavuimme kohteeseen noin 19 tunnin matkanteon jälkeen. Olin itse ollut edellisen kerran ”Potchin” maisemissa viisi vuotta sitten, mutta afrikkalaiseen tyyliin infrastruktuuri ei ollut muuttunut kovinkaan paljon.

Majoituimme koko leirin ajan huoneistohotelli Astro Villassa, joka sijaitsee reilun kilometrin päässä nurmikentästä ja lähimmistä ravintoloista. Suomalaisia juoksijoita kaupungissa oli parhaimmillaan viisi; edellämainittujen lisäksi myös keskimatkojen juoksijat Samu Mikkonen ja Jemina Forss harjoittelivat Potchissa tammikuussa. Leirin alussa vierailevana tähtenä toimi TV:stäkin tuttu Matt Fox, joka jatkoi omaa maraton-harjoitteluaan Keniassa.

Ulkomaalaisista juoksijoista Potchissa harjoittelivat samaan aikaan muun muassa: Englannin Jake Wightman, Elliot Giles ja Kyle Langford, Puolan Adam Kszczot ja Adam Lewandowski, Espanjan Alvaro De Arriba ja Tsekin Pavel Maslak.

Leiri oli jaettu harjoituksellisesti kahteen osaan, joiden välissä oli muutaman päivän kevyempi jakso. Kuten ensimmäisellä Turkin leirillä, tein leirillä yhteensä kuusi pääharjoitusta. Näiden lisäksi ohjelmassa oli kaksi pidempää lenkkiä, kestovoimaharjoituksia ja monipuolista juoksuharjoittelua. Säät suosivat Etelä-Afrikassa, vaikka ensimmäisellä harjoitusviikolla ajoittaiset sadekuurot häiritsivätkin hieman harjoitusaikataulua. Potchin hyvin huolletulla nurmiradalla on mukava harjoitella, eikä iskutus jaloille ole aivan normaalin tartan-radan kaltaista.

Pääharjoitukset sujuivat mukavan nousujohteisesti ja viimeinen nurmiradalla vedetty nopeuskestävyys harjoitus sujui odotuksien mukaisesti. Kestovoimaharjoituksissa toistojen määrä kasvoi joka harjoituskerralla ja juoksukilometrejä kertyi enemmän verrattuna kauden ensimmäiseen leiriin. Leirin vapaa-aika kului pitkälti kirjojen ja penkkiurheilun kanssa. Läheisellä leijonafarmilla vierailtiin kerran, samoin elokuvateatterissa.