Summer of 14′

Kuopio 2014. Kuva: Mikko Stig.
Kuopio 2014.Kuva: Mikko Stig
Kalevan Kisojen mitalistit, Matt Fox, Minä ja Panu Jantunen.
Kalevan Kisojen mitalistit, Matt Fox, Minä ja Panu Jantunen.
Raasepori 2014.
Raasepori 2014.

Kalevan Kisat 2014. 116 päivää, 25 ratastarttia, kahdeksan omaa ennätystä ja lukematon määrä uusia tarinoita kerrottavaksi. Kokonaisuudessaan yleisurheilukesä 2014 jää historiaan positiivisena. Oman kauden kohokohtia olivat tuplamestaruus Kalevan Kisoissa ja maaottelu Helsingin Olympiastadionilla. Ennätyksiä syntyi kesän aikana kaikissa lajeissa, mutta kasin 1:48,46 lämmittää mieltä erityisesti. Työ on vasta alussa, mutta ennätykset kertovat siitä, että oikealla tiellä ollaan. Kesän aikana oli paljon hauskoja kisareissuja ja Fordin matkamittariinkin kertyi suhteellisen paljon kilometrejä. Lukuunottamatta alkukesän flunssaa, joka aiheutti poisjäännin Tallinnan Eurooppa-Cupista ja Paavo Nurmi Gamesista, kesä oli varsin ehjä ja isommilta loukkaantumisilta vältyttiin. Muutama kehittävä harjoitusjakso ehdittiin kesällä myös tehdä, minkä johdosta hyvä vire säilyi koko kauden ajan. Suomen 400-800m taso ei viime vuosina ole päätä huimannut, mutta voisin luvata, että parempaa on luvassa. Kärkitason juoksijat tulevat hyvin toimeen keskenään ja yhteistreenien/leirien merkitys kasvaa luultavasti tulevaisuudessa.

 

Olli Wirkkalan käsittelyssä Seinäjoella 2014.
Olli Wirkkalan käsittelyssä Seinäjoella 2014.
Tuomas Kaukolahden kanssa Seinäjoella.
Tuomas Kaukolahden kanssa Seinäjoella.

Suurin osa kesän kisoista juostiin kotimaan kamaralla, mutta muutama ulkomaan starttikin saatiin tälle vuodelle. Kauden toinen kasi juostiin Riikassa toukokuussa ja toinen reissu Latviaan tuli heinäkuun lopulla, tällä kertaa Valmieran kaupunkiin. Oslon timanttiliiga kilpailtiin kesäkuun alussa ja vaikka voittoaika olikin pettymys, kansallisen b-erän voitto oli hieno kokemus. 22-vuotiaiden Pohjoismaiset mestaruuskisat järjestettiin tänä vuonna Kööpenhaminassa ja niistä karkeloista historiaan jää ainakin melko värikäs pitkän viestin joukkue! Kuten sanottu, loppukauden ehdoton kohokohta oli Suomi-Ruotsi maaottelu, joka käytiin taas pitkästä aikaa legendaarisella Helsingin Olympiastadionilla. Stadion tulevan remontin vuoksi seuraava maaottelu Helsingissä kisataan näillä näkymin vasta vuonna 2018. Miesten 800m kuuluu maaottelun helmiin ja tänä vuonna keskityttiin juoksemaan, ei niinkään taktikoimaan ja tönimään. Allekirjoittanut nitisti yhden pisteen paperimaaottelusta, mutta ei 15-7 lopputulos aivan valtavia tuuletuksia ansainnut. Sen sijaan sunnuntain pitkän viestin voitto maistui varsin hyvälle (olihan viimeisin voitto jo vuodelta 2008!) ja vihdoin ”pitkän viestin kirous” oli murrettu.

FIN-SWE 2014. Rikhard Gunnarsson, Andreas Almgren, Johan Rogestedt. Ville Lampinen Tuomo Salonen Panu Jantunen
FIN-SWE 2014.
Rikhard Gunnarsson, Andreas Almgren, Johan Rogestedt.
Ville Lampinen
Tuomo Salonen
Panu Jantunen

Kesän viimeinen startti oli viime keskiviikkona Hiekkaharjussa ja matkana oli harvemmin juostu 600m. Tuomon jänistyksen ansiosta matka taittui uuteen ennätys- ja 22-sarjan SE vauhtiin, 1:17,89. Viime syksynä juostu ennätys parani yli kaksi sekuntia. Pitkän kauden jälkeen on syytä ottaa hetki kevyemmin ja ladata akkuja kohti tulevaa kautta. Seuraavien viikkojen aikana käyn tsekkaamassa muutaman yliopiston rapakon toisella puolella ja kuun lopussa kutsuu Santahamina ja urheilujoukot. On syytä kiittää kaikkia, jotka ovat kesän mittaan jaksaneet kannustaa ja tukea vaikka välillä kaikki ei ole sujunutkaan ihan suunnitelman mukaan. Citius, Altius, Fortius ja kohti kesää 2015!
-Ville.